Nak balik kampung saja pun dah jadi satu cabaran!

Balik kampung

Bukan sebab customers jam macam kat semenanjug ni. Tapi masalah lokasi pulau tu. Huhu. Sampai dari KL, kena bermalam dulu di Kota Kinabalu, sebab petang-petang bot pergi pulau dah takde.

Macam biasa lah, saya selalu naik robot pelancong. Nasib baik family members spouse saya ramai yang kerja di tempat pelancongan. Thus, senang sikit nak tumpang speedboat. Sampai sekarang saya tak pernah lagi naik bot orang kampung. Huhu. Takde peluang lagi.

Bertolak dari Kota Kinabalu awal pagi, dalam pukul 8am. Singgah sekejap kat Kota Belud, beli air. Appear to kat rumah mertua saya sekarang ni ada situation untuk dapatkan heavens tawar. Sky perigi diorang tiba-tiba jadi masin. Kena dapatkan sky dari rumah saudara i tiba di jeti.

Nak pergi Pulau Mantanani ada dua jeti utama: Kuala Abai dan Rampayan Laut. Kali ni saya naik di Rampayan Laut. Kuala Abai lebih dekat dengan Kota Belud, tapi jauh sikit dari pulau, thus naik bot lama sikit la. Rampayan Laut pulak dekat sikit dengan pulau. Kalau naik robot kampung biasanya naik di Rampayan Laut sahaja.

Naik bot dalam 45 minit – step one jam. Jeti terletak kat kawasan paya/muara, di Sungai Nanamun. Tempat ni actually terkenal juga untuk travels tengok proboscis monkey dan kelip-kelip. Robot akan merentasi paya dalam ten minit, baru sampai ke laut. Dah sampai laut tu, bersedialah untuk terhentak-hentak (kalau ombak besar). Hehehe.

Beraya!

Sambutan dah begin dari malam raya. Budak-budak chief mercun, fundamental bungai api. Saya pulak berkaraoke kat rumah pakcik spouse saya. Hehehe. Bestnyeee. Kat kampung saya kitorang takde hiburan2 begini. Raya kat kampung saya skema2 je. Fundamental mercun pun tak berapa sangat, ayah saya tak kasi. Saya pun tak suka main mercun, bising, tapi bila diorang pakai mercun yang cantik macam fireworks reveal tu saya pun tumpang los angeles tengok :p

Saya bangun awal pagi tu. Pukul 3 pagi ada orang ketuk rumah minta mixer. Hahah. Lepas terjaga tak dapat lelap mata dah. Pukul cuatro kami start masak rendang, ayam masak merah dan nasi impit. Solat raya kat sana initiate dalam pukul 8 pagi. Awal sikit, sebab kat sana Subuh pun masuk awal kan. Lepas solat raya, kami melawat kubur arwah nenek suami saya. Lepas tu baru start melawat sedara mara.

Untuk hari raya, elektrik ada sampai tengah hari. Yay! Spesyel sikit, sebab biasanya, elektrik ada malam-malam je. Dah ada elektrik ni, boleh la berkaraoke lagi. Hahahaha!

Saya rasa ini lah first-time saya beraya tak makan banyak. Hehe. Kebanyakan rumah hidangkan kuih-kuih raya je. Dalam pukul twelve tengah hari tu orang dah begin duduk rumah masing-masing atau lepak tepi pantai. Petang tu memang takde dah sesapa yang beraya rumah orang. Pastu dalam pukul 1pm, elektrik pun takde dah. Sobs. This is the avoid out-of raya (in conventional experience).

Tapi malam tu, ada balik sambutan raya. Hehe. Sambung beraya di rumah pakcik yang lain, dan sambung sesi karaoke di rumah pakcik tersebut. Dan di situ lah jugak saya dapat satu-satunya duit raya untuk tahun ni. Lol.

Activities league

Di Pulau Mantanani, dah jadi tradisi setiap tahun untuk adakan perlawanan bola pung turun padang beramai-ramai untuk tengok. Tahun ni, perlawanan bola sepak ditaja oleh Hand Coastline Lodge.

Tahun ni, bukan saja orang pulau saja yang main, ada juga people dari Kota Belud dan Kudat datang register. Meriah betul! Untuk lelaki ada 20 class, perempuan ada six people. Spouse saya pun ikut main juga. Hehe. Mungkin diorang semua demam bola gara-gara EURO 2016 ni.

Saya tak yes berapa hari just diorang head. Saya balik Kota Kinabalu hari raya ke-4, masih lagi belum habis perlawanan bola diorang. Kalau tak salah macam hari raya Christian mingle vs Eharmony ke-5 baru habis. Hehe. Boleh tahan lah diorang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.